Access Sweden

Varberg

En plats i Sverige som är väl värd ett besök, det är Varberg. Det ligger i mellersta Halland och har mycket att erbjuda. Det är ett ställe dit många turister kommer varje år. Sedan är det även en handelsstad med färjeförbindelse med Grenå i Danmark. 

I Varberg finns det något för alla och är definitivt ett av Sveriges alla smultronställen.

Se och göra i Varberg

Varberg med omnejd har en hel del när det kommer till saker att se och göra. Varberg är starkt förknippas med sol och bad och det är inte så konstigt då det ligger precis intill havet. Det finns många härliga stränder att välja mellan. Du kan få mjuk, skön sand, eller klippor och berghällar. Du kan ta en promenad från stadskärnan på 5 minuter och hitta tre tre olika badplatser. Varberg har även en strandpromenad och längs med den finns det badstrand för barnen, bad med brygga och hopptorn, så väl som att det finns nakenbad och trevliga klipphällar. 

Under vintern är det inte fel att besöka Varmbadhuset eller någon av stadens alla SPA-anläggningar. Bland annat har du Asia Spa som ligger i samma hus som stadshotellt samt att det finns spa på Varbergs Kusthotell, Fregatten, Leninbadet och Hotell Havanna. 

I Varberg finns Varbergs fästning och det går utmärkt att promenera runt denna fästning, så väl som ta en guidad tur. På fästningen finns även Hallands kulturhistoriska museum. Det finns även kallbadhuset som står intill Varbergs fästning.

Om du är i Varberg, bege dig då till torget. Det är känt över hela Sverige. Redan under 1600-talet så bedrevs det här en livfull handel men än idag finns det gott om torghandlare så väl som att det finns gator med massa unika butiker.

Ett annat ställe som är värt ett besök är Åkulla Bokskogar som igger inåt landet ca 20 km från Varberg och här finns även Bexells talande stenar. Det är hundratals inskriptioner på stenar, hällar och klippblock. De består bland annat av talesätt sentenser och namn på mer eller mindre berömda personer. Den som står bakom dessa var godsherren och riksdagsmannen Alfred Bexell (1831-1900), som i slutet av 1800-talet lät två stenhuggare göra dessa inskriptioner runt omkring hans gods i Torstorp.

21 Jun 2020