Access Sweden

Gotland

Ett smultronställe i Sverige, det är Gotland. Denna ö i östersjön är som att komma till ett annat land nästan! Ön ligger cirka 100 km från fastlandet och Gotland är tillsammans med öarna Fårö, Karlsöarna, Gotska Sandön, Östergarnsholm samt ett par öar till dels ett landskap, men även en kommun, ett län och ett stift. 

Detta är en ö som många turister gärna tar sig till. Här finns även olika "veckor", så som Almedalsveckan med politiker, Stockholmsveckan och Medeltidsveckan. 

Visby är ofta den stad man tänker på, men Gotland har många orter och samhällen väl värda ett besök. Fårösund längst upp så väl som Burgsvik längst ner och där emellan finns ställen som Slite, Lärbro, Kappelshamn, Romakloster och många fler.

Se och göra på Gotland

Man kan nästan säga att hela ön är en enda stor sevärdhet. Var du än vänder dig så finns det något att titta på eller uppleva. 

Visby i sig är en vacker stad som består av en innerstad och en yttre del. Innerstaden ligger innanför en 3 km lång ringmur. I denna mur finns det kvar portar, torn och andra byggnader. 

Det mesta som är värt att se finns innanför murarna. Du har allt från medeltida hus till ruiner, lummiga gränder, S:ta Maria domkyrka, Botaniska trädgården, Almedalen, strandpromenaden och en massa mer. Sedan finns det även flera museer i staden som är värda att besöka. Bland annat Gotlands Museum och Fornsalen.

Runt om på övriga Gotland finns det även gott om saker att se och göra. Strax utanför Visby finns till exempelvis Lummelundagrottan. Det är en kartsgrotta i silurkalksten som är 400 miljoner år gammal. 

En annan sak många förknippar med Gotland är raukar. Det är stenformationer som finns lite varstans på ön. På Langharmmars, som är ett naturreservat finns många av de mest kända raukar. Du har även Hoburgsgubben, i Hoburg som ligger allra längst ner på ön. Står man i en viss vinkel så ser rauken ut som ett manshuvud, eller en gubbe. 

Missa inte heller att åka allra längst upp på Gotland och ta färjan över till Fårö. Här finns bland annat huset Ingemar Bergman bodde i samt Sudersand, som är en av öns längsta sandstränder-

Missa inte heller att ta en tur till Lojsta hed där gotlandsruss vandrar fritt under sommaren. 

28 Apr 2020