Access Sweden

Öland

En annan ö i Sverige som liksom Gotland ligger i Östersjön är Öland. Det är även Sveriges minsta landskap. Sedan 1972 har det gått att åka bil över till denna ö, tack vare Ölandsbron. Öland är en ö väl värd att besöka!

Se och göra på Öland

Något som Öland är mycket känt för, det är sina alvarmarker som finns på den södra delen av ön. Det är en ovanlig naturtyp. Stora Alvaret finns med på Unescos världsarvslista och det är en sevärdhet i sig.

Öland består av två kussträckor och det är Kalmarsund och Östersjön. Det finns många ställen att bada på. En favorit hos många är Böda Sand, som är en camping resort. Det sägs att hos dem finns Ölands vackraste strand, en två mil lång och krispigt vita sandstrand.

Öland har gott om vacker natur och det är inte fel att uppleva den på olika sätt. Det genom vandring, ridning, cykling eller med en biltur. 

Öland har även flera museer så som Ölands museum Himmelsberga, Vida museum och konsthall, Eketorps borg och Borgholms stadsmuseum. Öland har även flera kyrkor, bland annat Alböke kyrka, Borgholms kyrka, Böda kyrka och Glömminge kyrka.

Öland har också två mycket kända fyrar. Det är Långe Erik och Långe Jan. Långe Erik står på den norra udden och är 32 meter hög. Långe Jan står på den södra udden och är Sveriges högsta fyr.

En annan sak som Öland är känt för är alla sina väderkvarnar. De har fler än 350 stycken. Dock fanns det över 2000 väderkvarnar här under 1800-talet. Öland är känt som väderkvarnarnas ö och de flesta kvarnar är så kallade Ölandskvarnar, men det finns en holländsk kvarn, nämligen Sandviks kvarn.

Borgholms slott, eller numera ruin är även det värt att se. Under sommaren är det en massa aktiviteter här samt konserter. De erbjuder även guidade turer, slottsverkstad, riddarskola och mycket mer. Det är även här som Borgholmsdagarna är varje år. Då är det marknad, tivoli, aktiviteter och underhållning.

 

19 May 2020