Access Sweden

Kiruna

I Norra Sverige, i landskapet Lappland så finns Kiruna. Staden är ett utpräglat gruvsamhälle som är placerat mellan två berg. Det är här som det berömda ishotellet finns, samt att de även har gott om andra aktiviteter och sevärdheter. 

Se och göra i Kiruna

Många tänker att det är om vintern det är bäst att åka till Kiruna. Förvisso har de många aktiviter under den årstiden, men det är även väl värt att åka dit under sommaren! Vandring i fjällen känns helt olika beroende på årstid.

Från slutet av maj till mitten av juli så går solen aldrig ner i Kiruna. Du kan därmed vara ute när du vill ovsett klockslag och ändå se bra. 

Missa inte att besöka Aurora Sky Station, som ligger i Abisko på berget Nuolja. Ta linbanan upp och njut av midnattssolen

Ishotellet som jag nämnde i början är väl värt ett besök. Det är dels en sevärdhet, men det går även att bo där. Om du inte stannar över natten, ta i alla fall en drink i deras isbar. Den serveras givetvis i ett glas gjort av is!

Tar du dig till Rikksgränsen, så kan du åka skidor, oavsett om det är sommar eller vinter. Om du gillar att vandra så är Kiruna perfekt att utgå från. Varför inte vandra hela Kungsleden.

I Kiruna kan du ägna dig åt att fiska, åka åka hundspann, besöka samerna och en massa mer.

Du har även hela Lappland för övrigt att se dig omkring i. Naturen är storslagen och det finns flera nationalparker och naturreservat som finns här, varav nationalparkerna Padjelanta, Sarek, Stora Sjöfallet och Muddus samt naturreservaten Sjaunja och Stubba är det som kallas för Lapponia. Lapponia har varit med på Unescos världsarvslista sedan 1996. Kolla även in bergsområdet Kebnekaise så väl som fjällkedjan Skanderna.

Lappland och Kiruna är även den bästa platsen för dig att uppleva norrsken, eller Aurora borealis som det heter. Det är en samling olikfärgade ljus som rör sig över himlen i de norra delarna av världen.

22 Jul 2020